Feature Image

De dark mode is een periode (en misschien nog wel) echt een trend geweest. Wat je vaak bij trends ziet is dat ze te pas en te onpas worden toegepast. Veel interfaces werden in dark mode ontworpen zonder dat er echt een argumentatie voor was, behalve dat het er gewoon gaaf uitziet. Om een goede UX te ontwikkelen mag “omdat het gaaf is” nooit een doorslaggevend argument zijn. Maar wat zijn dan wel de argumenten om een dark mode interface te ontwikkelen?

Waarom een dark mode ontwikkelen

Dark mode heeft zeker positieve uitwerkingen voor de gebruikerservaring. Met name bij gebruik in een donkere omgeving. Een donkere interface stoot een stuk minder licht uit. Dit zorgt ervoor dat in het donker je ogen minder verblind worden door het licht van je scherm. Bijvoorbeeld in het geval van een scherm in een auto zorgt een donkere interface voor minder afleiding/verblinding van je scherm en heeft dan zeker voordelen tijdens het rijden.

Visuele content zoals afbeeldingen video’s etc. komen bij een donkere interface meer naar voren. Dit is ook de reden dat apps zoals Netflix, Spotify etc. vaak in dark mode zijn opgezet. Veel kleuren hebben op een donkere achtergrond meer contrast waardoor het meer naar voren komt.

Een dark mode op een OLED scherm (wat veel smartphones tegenwoordig hebben) kan het ook de batterijduur vergroten. Bij een OLED scherm zijn zwarte pixels uitgeschakeld waardoor er minder accu nodig is om het scherm aan te sturen. Dit is een voordeel, maar het gaat over een klein percentage aan accucapaciteit.

Nadelen van de dark mode

Veel voor- en nadelen van een dark mode hangen samen met de licht omstandigheden van de omgeving. Hierboven heb ik aangegeven dat de lage lichtopbrengst een voordeel is in een donkere omgeving. Tegelijkertijd is dit in een lichte omgeving een nadeel. Een donkere interface in een lichte omgeving zorgt voor meer reflectie op het scherm waardoor het slechter zichtbaar wordt.

Ook als er veel gelezen wordt binnen de applicatie is dark mode niet altijd prettig. Doordat een donkere interface minder licht uitstraalt zullen je pupillen groter zijn. Met grote pupillen zie je de teksten wat waziger waardoor het lezen van teksten minder prettig is. Dit is vergelijkbaar met het effect van een camera: een groter diafragma zorgt voor minder scherpe foto’s dan een klein diafragma.

Wel of niet dark mode implementeren?

Je kan niet zozeer zeggen welke optie altijd beter is. De omstandigheden waarin de applicatie gebruikt wordt is daarin bepalend. In een donkere omgeving heeft de dark mode een hoop voordelen. Maar in een lichte omgeving heeft dark mode ook weer veel nadelen. Daarnaast hebben gebruikers ook gewoon een eigen voorkeur.

Mijn advies is om de keuze te koppelen aan die van het besturingssysteem. Een gebruiker die een voorkeur heeft voor donkere interfaces zal zijn of haar besturingssysteem op dark mode hebben staan. Het is dan handig om de keuze van jouw software daarop aan te sluiten.

Ook kan je in het besturingssysteem ‘automatisch’ kiezen. Dan wordt de keuze gemaakt op basis van het omgevingslicht. Op deze manier heb je in het donker de voordelen van de dark mode en in het licht de voordelen van een light mode.

Het aanbieden van een dark mode kan dus wel degelijk de UX verbeteren. Aangezien een dark mode in een lichte omgeving ook nadelen heeft is mijn advies om altijd zowel een dark- als een light mode aan te bieden. (Wissel is van light/dark mode en bekijk deze website nog eens 🙂 )